Piratii

De cand eram mica mi-au placut cartile si filmele despre pirati. Cand ma jucam, (singura sau cu prietenii mei din fata blocului), vroiam sa fiu eu baiatul, sa ma leg la un ochi, sa am pistol sau spada, tricou cu dungi, pantaloni . Ce sa zic, mi-as fi dorit sa ma fii nascut acum vreo.... 300 de ani si sa fiu pirat.

Termenul de piraterie provine din limbajul navigatorilor, insemnând tâlhării sau jafuri pe mare. Cei care practicau aceasta erau numiţi piraţi (cei ce nu aveau niciun angajator, erau liberi) sau corsari (erau angajati de catre Rege).
Etimologia cuvântului provine din limba greacă (πειρατής, peiratés) ce înseamnă „agresor”.Similar găsim termenul în latină pirata preluat în franceză, pirate (sub aceste denumiri s-a răspândit şi în alte limbi).



Epocă de aur a pirateriei a fost între anii 1680-1720. Insulele erau locatiile importante din viata piratilor. La Blanquilla din Venezuela este una din cele mai importante. Se afla in afara majoritatii rutelor comerciale, ceea ce o transforma intr-o ascunzatoare perfecta pentru piratii care se temeau de “bratul lung al legii” din Bahamas si Martinica. Iata cativa pirati celebrii!

1. Edward Teach, supranumit Barba-Neagra

Este, si in realitate, unul dintre cei mai faimosi pirati din istorie. Si-a castigat porecla datorita barbii dese ce ii acoperea intreaga fata si ii dadea un aspect impresionant, iar renumele i-a fost asigurat de tenacitatea si caracterul calculat al actiunilor sale. In 1717 a devenit capitanul (asa cum ai vazut in Piratii din Caraibe) lui Queen Anne's Revenge si a capturat in anii urmatori, de-a lungul Indiilor de Vest si a coastei de est a coloniilor americane, peste 50 de nave.

2. Capitanul Henry Morgan
Unul din filmele in care este imaginata o parte a vietii lui Henry Morgan este The Black Swan, din 1942, in care acesta este interpretat de Laird Cregar si in care ajunge guvernator al insulei Jamaica (Caraibe).

In istorie, Morgan a fost descris ca un pirat „cu acte" - fiind numit amiral si chiar Sir - angajat de oficialii englezi sa faca raiduri in teritoriile cucerite de spanioli (Jamaica, orase din Mexic si Cuba). Si-a inceput cariera in 1655, devenind ulterior unul dintre cei mai bogati si mai respectati capitani de nava si fiind cunoscut drept un conducator innascut si un tactician remarcabil.


3. Capitanul Kidd

William Kidd a fost la inceput unul din corsarii Angliei (capitan al unei nave particulare care, fiind autorizat de guvern, jefuia și captura navele ce aparțineau altor state), insa lacomia l-a condus destul de repede catre o viata nelegiuita, de pirat. A fost angajat de Guvernatorul britanic din Massachusetts sa-l gaseasca si sa-l omoare pe Barba-Neagra, dar a ratat misiunea. Nu a acceptat niciodata titulatura de pirat, chiar daca pentru asta a fost judecat si condamnat la moarte prin spanzurare in 1701.

Sursa: Cinemagia

Comentarii

Postări populare