volos...

Volos este un orăşel de provincie, situat pe marginea golfului Pagastic. Centru industrial şi port comercial cu activităţi îndreptate în special spre industrii şi comerţul cu fructe, Volos este însă şi o staţiune balneară agreabilă. Muzeul din Volos este extraordinar de interesant, câteva dintre colecţiile sale fiind considerate unice în lume. Pietrele funerare, plăci rectangulare de marmură aşezate deasupra frontoanelor, aşa cum se obişnuia în antichitate, sunt nu numai remarcabile din punct de vedere artistic dar şi veritabile documente istorice. Vreo douăzeci dintre acestea sunt decorate cu picturi admirabile, bine conservate.

Portul Volos este situat în Grecia. În trecut, Volos era un orăşel cu aproximativ 5 000 de locuitori, care trăiau în împrejurimile castelului. Noul port a fost fondat în anul 1893. Odată cu dezvoltarea industrială, Volos devine unul dintre principalele centre greceşti, având astăzi o populaţie de 120 000 de locuitori.

Străzile principale ale oraşului Volos poartă nume legate de istoria seculară a muntelui Pilion: Iason, Iolkos, Demetrias. Locul de promenadă la tărmul mării, mărginit de hoteluri moderne şi terase ale cafenelelor, poartă numele „cheiul Argonauţilor”. Refugiul împădurit al zeilor şi eroilor Greciei antice, muntele Pilion este cadrul de desfăşurare a unui mare număr de aventuri amuzante sau dramatice din mitologia greacă. Aici, la nunta lui Peleu cu Thetis, Eris a aruncat faimosul măr al discordiei, aici s-au îmbarcat Argonauţii pentru a porni în căutarea Lânii de Aur şi tot aici Titanii s-au străduit zadarnic să înghesuie pe Pilion peste Ossa.

Muntele Pilion este presărat cu 24 de sate pitoreşti, cuibărite pe pantele sale, printre livezile de castani, măslini, meri, piersici şi peri. Arhitectura vechilor locuinţe de la Pilion este caracteristică, ele sunt case înalte cu uşi din fier şi ferestre mici cu gratii. Atârnate pe terenul în pantă ele au trei etaje în faţă şi unul singur în spate, la nivelul drumului. De pe culmea sa cea mai înaltă (Purianos Stavros), ce se ridică la 1.651 m şi până la ultimele sale contraforturi, muntele Pilion este acoperit cu o vegetaţie luxuriantă. Pornind de la Volos, ori spre nord, ori spre est, veţi descoperi satele încântătoare de pe muntele Pilion, plajele magnifice şi locurile frumoase printre care: Ano Volos, Portaria, Makrynitsa, Hania, Zagora, Tsangarada, plajele de la Milopotamos, Milies, Argalasti, Trikeri, Vyzitsa, Affissos, Kala Mera, Aghios Ioannis, Kissos, Chorefto.

Comentarii

Postări populare