Ponturi ca sa gatiti mai bine


Bucataria, ma refer, gatitul, este precum slabitul, cititul sau sofatul. Daca ai facut-o odata, cat de cat bine, nu poti sa stai pe burta si sa crezi ca de acum incolo esti perfect, ci trebuie sa exersezi. Mult!
Observ in ultima vreme ca toata lumea se da mare mester la gatit. Ma refer in primul rand la Mircea N. Stoian de la Un show pacatos, care a fost de rasul curcilor la aceasta editie de wkd a "Ciresii de pe tort", unde am participat si eu in urma cu un an. Nici eu nici Horia si cred ca nici bietii invitati sau telespectatorii nu au vazut asa ceva cum a gatit Stoian!! Daca ai bani(de la producatori) sa cumperi fructe, carne si legume nu inseamna ca stii sa le si gatesti! Este o adevarata insulta adusa mancarii si iti bati joc de ea, daca din niste ingrediente proaspete si bune faci o mancare scarboasa care sa nu placa nimanui! Sau gatesti tocmai ca sa iti bati joc e invitati... Ca nu am inteles exact.
Trebuie ca gusturile sa se compenseze, ca aromele sa nu se incalece, ca texurile mancarii, atunci cand iese de pe foc/cuptor, sa se potriveasca... Ma rog.
Este o intreaga filosofie a imbinarii condimentelor, aromelor, incat nu mi-ar ajunge - si retineti , eu stiu bucatarie cam undeva de nota 6-7 - sa scriu vreo 1000 de pagini.

Oricum, ca sa fac o paranteza. Mircea... asa este el. Constat mereu ca si-a batut joc de ceva, chiar si de cariera sa, desi era talentat nu s-a tinut cum trebuie de actorie si a ajuns sa fie clovnul unui tip mai tanar si talentat ca el, mascariciul lui Capatos.
Recent a spus ca el este in stare sa si faca si moda, recte rochii. Daca il lasi 2 ore in direct, credeti ca va face ceva purtabil? Posibil ca va face o porcarie si lumea va rade de el, de aceea probabil Capatos nu l-a lasat.... Si inchei: Stoian din pacate, desi nu este asa de prost pe cat cred unii, este prototipul romanului suficient , care crede ca se pricepe mai bine decat toti ceilalti si la fotbal si politica si la istorie si la arhitectura si la gradinarit si la bucatarie etc. Ei, ati vazut cat de bine se pricepe el la ceva cand nu apare intr-o emisiune unde nu lucreaza si unde nu are pile si prieteni(producatorul, publicul,cascuta sau fanii lana el)! Ma refer la "Cireasa". A, ok, ca si show a iesit misto. Hai sa ne radem. De el, evident. Dar e varza la gatit. Se vede asta. Asa cum probabil ca ar fi varza si la moda daca i s-ar lasa pe mana o ora intr-o emisiune de la un alt post tv nu de la Antena 1 sa faca, cum s-a laudat el, o rochie.

In fine. Ma tot uit de vreun an la "Ciresa", la "Master Chef", la Bobby Flay, “Retete de vedete”, “Meniul Zilei”,“Specialitatea bucatarului”, Acasă în bucătărie“, la Vladut de la „Neaţa cu Răzvan şi Dani“, sau „Flavours, 3 bucătari“, la „Ceva bun în fiecare zi“,„Bucătăria Marthei“,„Euforia Cuisine“ sau „Meniu de vedetă“, realizat de Petrişor, unul dintre primii bucătari-vedeta sau la travel & Living. Si incet-incet incep sa il inteleg pe Horia Varlan de ce m-a criticat el cam tare data trecuta. Eu, va spun sincer, spre deosebire de alti invitati mai ..., nu am cerut ajutorul nimanui, nici macar cu un sfat. Logic ca daca atunci la editia trecuta din 2011 m-ar fi ajutat cineva, mi-ar fi iesit totul mai bine. Dar asa sunt eu incapatanata...

Pana atunci aveam senzatia ca eu stiu sa gatesc bine, caci imi iesisera cateva feluri de mancare facute sporadic la mama acasa sau cand stateam singura. Dar important este sa stii sa gatesti orice, in graba, sa fie bun, sanatos si aspectuos. Sub presiune totul este altfel!

Dar sincer, ambitionata de el (Horia)si de noul meu anturaj , abia acum am inceput sa gatesc ca lumea. Si sa stiu mii de secrete, dintre care pe cele mai importante daca va doriti, vi le voi impartasi astazi. Repet, mai am nevoie de ani de practica, de yeci de mancaruri incercate, mii de mancaruri gustate, caci, desi am fost in vreo 17 tari inca nu pot sa spun ca am gustat tot ce se putea din imparatia culinara a lumii. Iata cateva ponturi pentru voi, dragi cititori ai blogului meu.

1. Pastele italienesti. Nu se lasa la fiert pana se fac ca macaroanele: moi. Se iau din fiert cand inca sunt un pic tari. Nu se servesc niciodata langa rosii fierte. deobicei se pune deasupra lor cand sunt inca fierbinti, parmezan.

2. Fasolea (boabe)se lasa cateva ore sa se inmoaie in apa, abia apoi se pune la fiert si trebuie sa stea vreo 3 ore, si sa se tot adauge apa.

3. Un alt tips legat de fasole(a)(boabe) este faptul ca spre final poti pune cimbru si ii da o savoare in plus.

4. Cartofii prajiti sunt de o mie de ori mai buni (mai ales cei congelati) daca ii fierbi vreo 15 minune in apa cu sare in prealabil si abia apoi(sau dupa ce ii tii tu cat timp vrei in frigider- ei bine, nici chiar mai mult de 6-7 ore) ii poti pune la prajit.

5. Vinul se pune in friptura doar penru aroma, nu trebuie niciodata innecata o friptura in vin, mai ales cea la tigaie.

6. Prea mult morcov in mancare da un gust prea dulce.

7. Calmarul se prajeste mult mai bine daca sta vreo 2 ore intr-un baitz din lapate batut.

8. Marinata. Puiul, vita, coastele sau porcul marinate trebuie sa stea macar 2 ore in baitul facut din diferite ingrediente. Eventual crestate un pic pentru a intra si mai mult zeama in carne.

9. Daca vreti sa faceti branza in casa, mai intai fierbeti laptele , apoi inchideti focul si cand ajunge pe la 50 si ceva de grade (cu aprox), puneti cateva linguri de otet. Abia dupa ce presati amestecul si stoarceti zerul, puneti si sare.(daca doriti)

10. Salata de castraveti trebuie consumata imediat (maxim o ora dupa ce e facuta), alfel lasa apa.

11. Salata de varza se poate pastra mult mai bine, si are un gust mai bun, daca dupa taiere in feliute mici, presam cu mainile ca sarea sa intre mai bine in ea.

12. Cel mai bun ficatzel este cel stropit cu vin alb, in prealabil lasat sa fiarta cu ceapa, un strop de usturoi si putin cimbru.

13. Sparanghelul crud trebuie doar oparit un pic, apoi calit in unt.

14. Niciodata nu adauga otet in supa care inca fierbe.

15. Pentru un aluat ca de fursecuri puneti mai mult unt.

16. Ca sa aiba un aspect frumos, omleta se amesteca incet in tigaie, avand grija sa nu se lipeasca de fundul tigaii, apoi pentru a o intoace in forma fix rotunda, ne folosim de o farfurie pe care o punem deasupra tigaii, apoi punem tigaia pe masa si ulterior asezam omleta cu partea neprajita inapoi in tigaie. Astfel nu se va rupe omleta.

17. Trebuie sa aveti grija intotdeauna cand vreti sa faceti rulouri de peste, sau chiftele de peste, sa alegeti un peste fara oase, altfel se strica toata mancarea.

18. Ciorba (borsul) de peste nu trebuie neaparat condimentat mult. Peste cateva legume adaugati pestele si lasati l la foc mic cateva ore- 4 ore- si va fi suficient.

19. In supa de peste sau de legume se pun neaparat: ceapa, ardei, cartofi, patrunjel. Si nu trebuiesc sa fie prea fierte pana se faramiteaza.

20. Un antreu genial si sanatos este alcatuit din branza frantuzeasca cu morcovi sau struguri!!!!!!

21. Nu se gatesc clatitele (sau orice desert) cu ulei de masline.

22. Nu aruncati mamaliga ramasa. Se taie fasii, se sareaza si se pun bucatile la prajit. Sunt gustoase si chiar mai sanatoase decat cartofii prajiti.

23. Tot ce simplu este mult mai bun!

24. Aproape orice desert de genul budinca, placinta, trebuie uns cu unt si galbenus de ou.

25. Ca sa nu se lipeasca un desert in forma, daca vreti sa il intoarceti, ungeti forma cu unt.

:)

va ajunge ptr azi!

ps. regret un pic ca in urma cu doi ani, pe cand o ardeam prin Italia, desi puteam sa prezint impreuna cu Petrisor o emisiune de 50% de gastronomie, 50% monden, ptr otv sau euforia, nu am mai acceptat din diferite motive, sa ma mai implic. Diana de la Mamitzu stie despre ce este vorba... Regret ca nu m-am mai implicat, dar stiti ce se spune, niciodata nu e prea tarziu, doar sa vrei cu adevarat!;)

Comentarii

Postări populare