Despre paranoia...
paranoia poate fi cauza si de o tumoare pe creier... am vazut chiar acum intr-un documentar.
asa ca aviz persoanelor care prezinta simptome de paranoia... (stiu si eu cateva...) duceti va la un control ...;)
Ce este paranoia
Paranoia este o boală care se defineste ca delir cronic, bine structurat şi organizat, în care bolnavul manifestă un orgoliu excesiv, determinat de hipervalorizare şi de exces de autoapreciere. Gândirea paranoică (gr. para – „pe lângă”, nous, noia- „minte, judecată”) este caracterizată în principal de suspiciune şi neîncredere în ceilalţi (relaţii „reci” cu ceilalţi).
Paranoicul îşi păstrează capacităţile intelectuale, este inteligent, logic, în schimb este predispus la supraestimarea de sine, la hipertrofia eului (orgoliu, megalomanie), rigiditate psihică (neîncredere, dogmatism) sau erori de judecată cauzate de premise subiective şi suspiciozitate. În cele mai multe cazuri, este vorba de persoane cu un comportament aparent normal, bine orientate şi capabile să-şi realizeze scopurile propuse. Unii ajung să creadă că au de îndeplinit misiuni importante, alţii că sunt iubiţi de persoane distinse sau ca sunt înşelaţi. Este o psihoză caracterizată printr-un delir cronic, sistematizat, în care nu se întâlnesc însă halucinaţii ca în schizofrenie. Temele delirante dezvoltate, în general, de paranoici, sunt de persecuţie, gelozie, invenţie, de mărire şi de descoperire.
Percepţia asupra realităţii
Paranoicii sunt foarte activi, cverulenţi, revendicativi, procesomani, dând naştere frecvent la conflicte cu ceilalţi. Ceea ce elimină paranoicul – dintr-o nevoie maladivă de certitudine cu orice preţ – sunt nuanţele emoţionale, ambiguităţile, evoluţia în timp a sentimentelor, ideilor şi intereselor celorlalţi. Realitatea, pentru el este fie albă, fie neagră (de regulă neagră) fără să poată fi schimbată. Aceşti indivizi devin impenetrabili, nu recepţionează şi nu reţin din realitate decât acele evenimente care se potrivesc cu interpretările lor. Astfel se creează sistemul delirant, caracterizat prin premise false şi impenetrabilitatea la critică (nu acceptă critica, se înfurie cu uşurinţă cund sunt contrazişi). Paranoicul este victima unei mreje de închipuiri care nu sunt lipsite de logică. El conexează fapte întâmplătoare, fără legătura între ele şi creează din ele un sistem de argumentaţie logică care îl conduc spre convingerile sale morbide/patologice. Aşa se face că el va vedea mereu ceva/altceva în spatele aparenţei, va interpreta în maniera sa vorbele celorlalţi, va căuta – şi va găsi! – în toate împrejurările trădarea, subminarea autorităţii sale, prejudicierea intenţionată sau lipsa de consideraţie din partea celorlalţi.
Simptome de personalitate paranoică
În paranoia, simptomele (iluziile) apar treptat, iar pacientul este suspicios, iritabil, introvertit, deprimat, încăpăţanat, gelos, egoist, nesociabil. Viaţa lui familială şi socială lasă de dorit. The „Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders“, fourth edition (DSM-IV), - manualul american de sănătate mentală enumeră următoarele simptome de tulburări de personalitate paranoică: este preocupat de îndoielile pe care le are în legătură cu prietenii sau asociaţii; are suspiciuni nefondate; consideră că ceilalţi complotează împotriva lui; percepe atacurile asupra lui şi apreciază că reputaţia nu este destul de clară pentru ceilalţi şi atunci iese rapid la contraatac. Susţine/are suspiciuni nefondate cu privire la fidelitatea soţului/soţiei/prietenului/prietenei. Citeşte/găseşte sensuri negative chiar şi în comentarii inofensive. Are reticenţe/reţineri în a se încrede în ceilalţi din cauza unei temeri că informaţiile ar putea fi folosite împotriva lui.
Tipuri de paranoia
Paranoia de tip manie a persecuţiei - este cel mai răspândit tip de paranoia. Individul crede că toţi ceilalţi sunt duşmanii lui, este urmărit, supravegheat pentru a i se face rău (îi este ameninţată viaţa). Delirul de grandoare – Pacientul se crede mare, important, valoros şi în conformitate cu Bleuler, acest delir de grandoare însoţeşte de obicei de mania persecuţiei. Paranoicul religios - acest pacient suferă de o iluzie permanentă a naturii religioase. El crede, de exemplu, că el este mesagerul lui Dumnezeu pe pământ, şi că a fost trimis în lume pentru a mântui oamenii şi a propaga o anume religie. Paranoicul reformator/salvator – în acest caz, personajul se consideră el însuşi un mare reformator. El arată/demonstrează asta tuturor celor din jurul lui. Consideră, de exemplu, că aceştia suferă de afecţiuni periculoase, şi este convins că el este salvatorul lor, dar şi terapeutul vindecător. Paranoicul erotic - personajul tinde să creadă că unele persoane de sex opus care aparţin unor familii ilustre/influente, doresc să se căsătorească cu el. Este insistent, fabulează, scrie scrisori de dragoste sau literatură care au menirea să convingă. Paranoicul procesoman este obsedat de lege şi este des întâlnit pe holurile tribunalelor unde îşi caută mereu dreptatea. Paranoicul ipohondru - acest tip de pacient este de părere că suferă de tot felul de boli (ridicole cele mai multe) şi că anumite persoane sunt de vină pentru suferinţa lui.
Cauzele acestei afecţiuni
Conform lui Freud, pacientul care suferă de fixaţia homosexuală a reprimat tendinţa sa, a iubirii homosexuale, într-o astfel de măsura în care el dezvoltă o fixaţie cu privire la aceasta. Opinia lui Freud a fost corectă, în multe cazuri, dar nu explică fiecare caz de boală. Sentimentele de inferioritate: aici psihologii au descoperit că principala cauză este sentimentul de inferioritate care poate fi cauzat de o varietate de condiţii, cum ar fi eşecul, dezgustul, sentimentul de vinovăţie. Complexe emoţionale sunt prezente în multe alte boli psihice, dar şi la unele persoane normale. Se consideră că un anumit tip de personalitate poate fi mai sensibil la această boală (persoanele sentimentale, geloase, suspicioase, ambiţioase, egoiste sau timide etc). În opinia lui Fisher „principala responsabilitate pentru boala paranoică se află în mod corect şi perpendicular” în ereditate, deşi el nu neagă importanţa represiunilor, frustrărilor şi complexelor emoţionale.
Cum să ne purtăm cu un paranoic
Ne exprimăm faţă de el clar, concis, argumentat, corect din toate punctele de vedere pentru a nu lăsa loc la nicio interpretare. Menţinem dialogul cu el. Dacă îl evităm, va avea convingerea că îl urâm, îl dispreţuim sau uneltim împotriva lui. Nu capitulăm ostentativ deoarece se va simţi desconsiderat şi jignit. Ne concentrăm împreună pe remedierea unei erori, greşeli făcute altfel va face gesturi extreme, iraţionale pentru a-şi dovedi că „se poate ridica deasupra eşecului”, sau as aduaga eu, ii scoatem de tot din viata noastra, desi poate am tinut la ei(ele).
Comentarii